TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

Fidan Üreticileri Kazakistan’da

Fidan Üreticileri Kazakistan’da

FÜAB, ÜYELERİ VE BAKANLIK KAZAKİSTAN’A İHRACAT, İŞBİRLİĞİ VE YATIRIM İMKANLARINI ARAŞTIRDI

 

Fidan Üreticileri Alt Birliği, üyelerinin yurtdışı fidan ihracatını ve yatırımlarını arttırmak amacıyla 10-15 Aralık 2018 tarihlerinde Kazakistan’ın Almatı, Taraz ve Türkistan şehirlerine Sektörel Ticaret Heyeti (STH) Programı düzenlemiştir.

Tüm üyelere yapılan duyurular sonucunda 12 FÜAB üyesi heyette yer almıştır. Heyette; Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz ve Mühendis Esin Alkan, FÜAB üyeleri; Hurşit Nallı (S.S.Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi), Mustafa Turhan (Yeşil Malatya Fidancılık ve Peysaj), Muammer Varlık (Varlık Fidancılık), Hasan Burak Macit (Dikili Çiftlik A.Ş.), Oktay Çancı (Çancı Fidancılık), Mehmet Bayram (S.S.Cerrah Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi), İsmail Düzenci (Ata Fidancılık Sulama Ekipmanları Peyzaj Gıda Tarım Alet Makinaları San.Tic. Ltd. Şti.), Atilla Kaplan (Almaata Teknik Tarım İnşaat Gıda Akaryakıt Turizm San. ve Tic.Ltd.Şti.), Tolga Kankaya (Elma Tarım ve Tarım Aletleri Gıda Nakliyat Turizm San. ve Tic.Ltd.Şti.), Mesut Ergene (Ergene Fidancılık Dış Ticaret Tarım Ürünleri Hayvancılık İnşaat San. ve Tic.Ltd.Şti.), Cahit Pişkin (Pişkin Fidancılık), Ramazan Topak (Topaklar Mühendislik Tarım Ormancılık Turizm ve Tic.Ltd. Şti.) ve FÜAB Genel Sekreteri Handan Büyükdemirci katılım sağlamıştır.

11 Aralık 2018 tarihinde Türk Heyet ilk olarak Kazakistan Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz ve Almatı Ticaret Ataşesi Osman Boztepe ile toplantı yapmış, Kazakistan ile ilgili bilgi almışlardır.

12 Aralık 2018 tarihinde Almatı Kazakistan Otel’de yapılan STH toplantısında Türk Heyet, Kazak Resmi Kuruluşlarından Astana Tarım Bakanlığı Genel Müdürü, Almatı Vali Yardımcısı, Almatı Büyükşehri ve Almatı İli Tarım Bölge Müdürlüğü Başkanları ve Kazakistan Yatırım Ajansı Başkanı ve Yardımcısı ile diğer resmi kuruluş temsilcileri, pek çok Kazak fidan ve meyve üreticileri ile bir araya gelmişlerdir. Toplantının açılışını FÜAB Başkanı Hurşit Nallı yapmış ve ülkemiz fidancılık sektörü hakkında bilgi vermiş; yüksek standartlara sahip fidanlarımızın ihracatını ve Türk-Kazak işbirliğinin arttırılmasını istediklerini söylemiştir. BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz ise konuşmasında Türkiye ile Kazakistan arasında işbirliğinin arttırılmasının arzu edildiğini ve Türkiye’de üretilen fidanlara güvence verdiklerini belirtmiştir. Kazakistan Bakanlık Genel Müdürü ise Kazakistan’da 47 bin ha alanda bahçe kurulması ile ilgili 10 yıllık bir programı uygulayacaklarını, yatırım destekleri verdiklerini, 5 ha alanda tüm harcamanın yüzde 20’sini Bakanlık olarak karşıladıklarını, sulama sistemi, makine, gübre, ilaç ve fidan bedellerinin destek kapsamında olduğunu; Bakanlık olarak ayrıca tohum türlerinde de %50 destek verdiklerini belirtmiştir. Almatı Vali Yardımcısı da Türk İşadamlarını Kazakistan’a çağırdıklarını, fidanı Kazakistan’da üretilmesini istediklerini açıklamıştır. Kazakistan Yatırım Ajansı başkanı da yatırımların 10 yıl gelir vergisinden muaf olacağını, ancak arazi temini veya kiralama ve desteğin doğrudan yabancıya verilmediğini, desteğin Kazak üretici ile ortak olunması halinde verildiğini ifade etmiştir.

Türk ve Kazak yetkililerce yapılan açılış ve bilgilendirmeler sonrasında Türk ve Kazak üreticiler ayrı ayrı görüşmelerde bulunmuşlardır.

            Türk Heyet Kazakistan ziyaretinin 3. günü 13 Aralık 2018 tarihinde Taraz Valilik binasında Taraz Vali Yardımcısı, Taraz Tarım Bölge Müdürü ile Kazak resmi yetkililer ve Kazak fidan ile meyve üreticileri ile bir araya gelmişler; toplantıda BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz ve FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı ülkemiz fidancılık sektörü hakkında bilgiler vermişlerdir. Kazak tarafı olarak Taraz Vali Yardımcısı, ilk olarak Türk Bakanlık yetkilisi ile Taraz’a gelindiğini ve çok memnun olduklarını, daha öncesinde Türkiye’den gelen fidanlarda hastalık ve kalite olarak sorun yaşadıklarını, ancak bunun tekrar olmayacağını ümit ettiklerini açıklamıştır. Taraz Tarım Bölge Müdürü ise Tarazda meyvecilik potansiyeli hakkında bilgiler vermişlerdir. Yetkililerin açıklamaları sonrasında Türk ve Kazak üreticiler talepleri ve sorunları hakkında karşılıklı görüşmeler yapmışlardır.

            Türk Heyet 13 Aralık akşamı Ahıska Türkleri ile bir araya gelerek, fidancılık ve meyvecilik ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmuşlar; ticaret imkanları sorgulanmıştır.

14 Aralık 2018 tarihinde Türk Heyet, Türkistan Valilik binasında, Türkistan Vali Yardımcısı ve Türkistan Tarım Bölge Müdürü, resmi yetkililer ve Kazak üreticilerle bir araya gelmişlerdir. Her iki tarafın karşılıklı bilgilendirmelerinden sonra, Türk Heyet ve Kazak Üreticiler karşılıklı görüşmeler yapmışlardır.

Sonuç olarak; Söz konusu ziyaret, Ülkemiz Fidancılık Sektörü’nün Kazakistan’da tanınması, Kazakistan’da mevcut durum, ihracat, işbirliği ile yatırım potansiyellerinin öğrenilmesi açısından oldukça olumlu geçmiş olup; Ülkemiz, üyelerimiz ve Kazakistan açısından verimli ve faydalı sonuçlarının olacağı düşünülmektedir.

FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, ihracat, işbirliği ve yatırım potansiyeli olan diğer ülkelerle ilgili olarak da Sektörel Ticaret Heyeti çalışmalarının devam edeceğini ve bu çalışmalara tüm üyelerimizin katılmasını beklediklerini; bunun sonucunda “Dünya Fidancılığında Tercih Edilen Marka Olmak” hedefine ulaşılacağına inandığını açıklamıştır.

kk1

kk1

kk1

kk1

kk1

kk1

kk1