TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

“AGRO TV İLE GÜNAYDIN” PROGRAMINDA FÜAB BAŞKANI HURŞİT NALLI YER ALDI

“AGRO TV İLE GÜNAYDIN” PROGRAMINDA FÜAB BAŞKANI HURŞİT NALLI YER ALDI

Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit NALLI,  9 Eylül 2020 tarihinde “Agro Tv ile Günaydın'' programında Merve Ekinci’nin konuğu oldu.

Başkan Nallı programda Fidan Üreticileri Alt Birliği hakkında izleyicileri bilgilendirerek, Türkiye fidancılık sektörünün geldiği noktayı değerlendirdi.

            Programda Başkan Nallı fidan üretim miktarının geçmiş yıllara göre büyük artış gösterdiğini; bu artışa kayıt dışı üretimin azalmasının, ihracat miktarlarının ve ihracat potansiyelinin artmasının neden olduğunu belirtti.

            Fidan üretiminde desteklerin önemini vurgulayan Başkan Nallı; fidan üretiminde kira, enerji, toprak analizi, etiket ve sertifika gibi bir çok üretim maliyetinin hızla arttığını, ancak buna karşın satış rakamlarının çok düşük kaldığını belirterek, kayıt dışı üretim konusunda çözüm önerilerini de bildirdi.

Sektörün ihracat yaptığı ülkeler ve potansiyel pazarları konusunda bilgiler veren Başkan Nallı, fidan üreticilerinin 20 den fazla ülkeye ihracat yaptığını; en çok ihracatı yapılan türlerin ceviz, elma, badem, zeytin ve kiraz olduğunu dile getirdi.

Başkan Nallı programda ülkemizdeki fidancılık sektöründe Ar-Ge çalışmaları konusunda bilgiler vererek, fidancılık sektörünün problemleri arasında yer alan; koruma altında olmayan çeşitlerin süratle tescilinin yapılması gerekliliği, girdi maliyetlerinden elektrik ücretlerinin özellikle doku kültürü laboratuvarlarını etkilediği ve pandemi sürecinde ihracatın etkilenmemesi için sınır kapılarının kapatılmaması gerekliliği konusunda fikirlerini dile getirdi.