TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI MALATYA’DA

SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI MALATYA’DA YAPILDI

 

Fidan Üreticileri Alt Birliği  (FÜAB)  ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) işbirliğinde 5-6 Ekim 2015 tarihlerinde Malatya’da Sert Çekirdekli Meyve Fidanı Yetiştiriciliği Çalıştayı yapıldı.

Fidan yetiştiriciliği ile ilgili tüm konularda fikir alışverişinde bulunulan çalıştaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, üniversite temsilcilileri  ve sektör paydaşları çok yoğun ilgi gösterdi.

-Sektör, fidan üretimi ve yerli ıslaha destek ile tek etiket uygulaması istiyor.

Kayısının Serüveni adlı sinevizyon gösterisinin ardından FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver açılış konuşmasında; fidan üretiminde son yıllarda oldukça iyi ivme kazandırıldığını, bu gelişmenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB)  ve sektör arasındaki işbirliğinin katkılarıyla gerçekleştiğini belirtti.

 FÜAB Başkanı Tanrıver konuşmasında FÜAB'a üyeliğin yasal bir zorunluluk olduğunu ve FÜAB olarak üyelerinin sorun ve talepleriyle yakından ilgilendiklerini belirterek; fidancılık sektörünün gelişmesi açısından GTHB'den fidan üretim desteği talep ettiklerini söyledi.

 FÜAB Başkanı Tanrıver ayrıca, Ziraat Bankasının  Ar-Ge, yerli ıslah ve damızlık tesislerine sıfır faizli kredi uygulamasına başlaması ve  sertifikasyon ile pasaport uygulamalarının birleştirilmesinin gerekliliği konularına dikkat çekti.

-Kaçak fidan satışları önlenmelidir.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer ise yaptığı açılış konuşmasında 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu gereği kurulan TÜRKTOB ve alt birliklerin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Fidancılık sektöründe kayıt altına almanın önemli olduğunu belirten Gençer, kaçak fidan satışlarının önlenmesi gerektiğine, fidan üretim ve Ar-Ge desteğinin meyvecilik sektörü açısından önemli olduğuna ve İl Müdürlüklerinin fidan alım ihalelerinde sertifikalandırılmış fidan almaları gerektiğine vurgu yaptı.

TÜRKTOB Başkanı Gençer ayrıca, fidan üretim kalitesi ve miktarındaki artışın, sektörün ilerlemesinin sonucu olduğunu belirtti.

-Üretim desteği çalışmaları devam etmektedir.

BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise açılış konuşmasında; 2015 yılında sanayilik ve ihracata yönelik çeşitlerin fidan kullanım desteğinde %50 ilave destek uygulamasına başlandığını belirterek fidan üreticisine üretim desteği verilmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

-Malatya kayısının başkentidir.

Malatya Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına yapılan açılış konuşmalarında ise;  kayısının  Malatya açısından öneminden bahsedilerek pazarlamanın önemine vurgu yapıldı.

Çalıştay’da ayrıca fidan üretimi, destekleme uygulamaları, geliştirilen kayısı çeşitleri ve şarka hastalığı  konularında katılımcılara bilgi verildi.

Fidan Yetiştiriciliği, Sertifikasyonu ve Pazarlaması, Desteklemeler ile Şarka Hastalığı konularında karşılaşılan sorunlar, mevzuat uygulamaları, sektörün talepleri ve çözüm önerileri hakkında çalışma gruplarının oluşturulduğu Çalıştay'da, yapılacak çalışmalarla ilgili kararlar alındı ve işbirliğinin devam etmesi gerekliliği vurgulandı.

FÜAB ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen  ve TÜRKTOB ve TODAB tarafından da desteklenen Çalıştay'a  çeşitli üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar, BÜGEM, TAGEM ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü temsilcileri, 18 ilden  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürleri, uzman ve araştırmacılardan oluşan yaklaşık 170  kişi katılım sağladı.

DSC00460çalıştay1

DSC00474çalıştay2

DSC00477çalıştay3

DSC00478çalıştay4

DSC00486çalıştay5

DSC00491çalıştay6