TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

Fidan Üreticileri Alt Birliği'nden önemli çalışma!

Fidan Üreticileri Alt Birliği'nden önemli çalışma!

Bilindiği gibi sektörün en önemli problemi meyve ve asma damızlıkları sorununun çözülememiş olmasıdır. İhtiyaç duyulan anaç ve kalem materyalleri devlet eliyle yeterli miktarda üretilmesi bugüne kadar mümkün olmadığı için, ihtiyaçlar sertifikasyon sistemine girmeyen materyallerden karşılanmak zorunda kalınmıştır.

Bu problemi çözmek için Fidan Üreticileri Alt Birliğimiz bu problemin çözümü ve üreticilerin sertifikalı anaç ve aşı gözü ihtiyacını karşılamak üzere üyelerinden 27 tüzel, 38 gerçek kişi olmak üzere toplam 65 üyenin iştiraki ile “Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni (FİDAN A.Ş.) kurarak bu şirket yoluyla bahsedilen materyallerin üretimine başlamak üzere yola çıkmıştır.

Bu yolda ilk iş Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile görüşülmüş ve Tarın İşletmeleri Genel Müdürlüğü arazilerinden 2000 dönümün şirkete kiralanması için sözleşme aşamasına gelinmiştir.

Söz konusu arazilerde üretime başlayabilmek için Şirket tarafından belirlenen materyallerin Bakanlığımız Araştırma İstasyonları tarafından karşılanıp, karşılanmayacağının belirlenmesi için Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde 28 Ağustos 2013 tarihinde Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Araştırma Enstitüsünden katılan yetkililer ile 3 nolu damızlık ünitelerinin tesisi için Araştırma İstasyonlarınca üretimi yapılan anaç ve aşı gözlerinin şirket tarafından kullanılıp, kullanılmayacağı konusunun belirlenmesi için 1 günlük bir toplantı düzenlenmiştir.

Tüm meyve asma türlerinde çeşit bazında inceleme yapılan ve önümüzdeki 5 yılın planlandığı toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Tohumculuk Daire Başkanı metin Kaycıoğlu, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, FÜAB Yönetim Kurulu Üyeleri ile Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Meyvecilik Araştırma İstasyonu Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu, Karacabey Fidan ve Fide Test Merkezi Müdürlüğü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu’ndan konu ile ilgili yetkililer katılmıştır.

Toplantı sonucunda Araştırma enstitüleri tarafından üretilen materyallerin FİDAN A.Ş.’nin kullanımına verileceği ve bu konuda her türlü desteğin verileceği ve bu konuyla ilgili verilebilecek çeşit ve miktarların bakanlığa bildirilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.

Bu çalışma sonucu temin edilecek çeşitlerle FİDAN A.Ş. üretim çalışmasına en kısa sürede başlamaya karar vermiştir.